Skip to main content
Nytt från Infostat Nyheter

Färre vill bo i villa

  • Bostadsmarknad
  • Read time: 2 minutes

Allt färre skulle välja villa vid nästa flytt, visar Infostat i årets andra undersökning på tema bomarknad och boendepreferenser.

Villamarknaden har i snart ett år haft en svag till negativ prisutveckling. Dyrare el, drivmedel, livsmedel och höjda boräntor är några förklaringar till den svaga utvecklingen.

Vad händer framåt? Statistiken visar att utbudet av villor generellt är högre under sensommaren. Om mönstret upprepar sig i år kan vi se fler villor till salu mot slutet av sommaren. Ett högre utbud kan då pressa priserna nedåt, om det saknas tillräcklig efterfrågan.

Nya undersökningsresultat från Infostat visar att efterfrågan på villor är avtagande och sjunker i breda grupper – även bland dem som i dag bor i villa.
Resultaten från Infostats bomarknadsundersökning visar istället att hushållen i högre grad premierar billigare boendeformer som hyresrätter och radhus. Det är en fortsättning på en rörelse som inleddes under hösten 2022.

Ekonomin är en avgörande förklaring. Som exempel uppger nära var fjärde barnfamilj i villa att de kan tänka sig byta till ett sämre men billigare boende.

📊 Snabbrapport.

  • Få nyheter från Infostat
    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt