Skip to main content
Nytt från Infostat Nyheter

För dyrt med effektiva energilösningar

  • Read time: 3 minutes

En ny undersökning från Infostat visar stort intresse bland hushållen för energieffektiva lösningar. Samtidigt tycker många att det är för dyrt.  

I september undersökte Infostat hushållens intresse för energieffektiva lösningar, som alltså gör boendet mer klimatvänligt och håller elkostnaderna nere.

Störst intresse finns för att installera solpaneler, med 54 % intresserade. Intresset är också stort för nya smartare energilösningar, som att huset endast värms upp när elen är som billigast. En av tre (33 %) skulle vilja göra sitt värmesystem smartare.

Intresset är generellt större bland boende i småhus med direktverkande el, och alltså har en högre elkonsumtion än hus med mer effektiva lösningar. Enligt Energimyndigheten (2021) finns omkring 261 000 småhus som värms upp med direktverkande el.

Infostat ställde också frågan om vad som står i vägen för att använda mer energieffektiva lösningar i hushållet. Det vanligaste svaret är att det är för dyrt. Över hälften av de svarande som bor i villa anger ett svar som har att göra med kostnad. 37 % anger att det är för dyrt och 15 % anger att det tar för lång tid innan investeringen blir lönsam.

”Det finns flera positiva konsekvenser av energieffektivisering. Privatekonomiska, säkerhetspolitiska och såklart miljö- och klimatmässiga. Men höga startkostnader står i vägen för många”, säger Mårten Lindberg på Infostat.

Ladda ner underlag i pdf.

  • Få nyheter från Infostat
    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt