Skip to main content
Nytt från Infostat Nyheter

Sveriges ekonomi toppar dagordningen

  • Inflation
  • Read time: 2 minutes

Få har missat att det mesta blir dyrare. Livsmedel, bolåneräntor, drivmedel, varor och tjänster. Samtidigt ligger inflationen på rekordnivåer och reallönerna minskar. 2022 var året då svenskarna blev fattigare.

Enligt väljarna har frågan om Sveriges ekonomi därför också blivit viktigare och viktigare. Redan i våras kunde vi på Infostat se frågan klättra på dagordningen, om väljarna fick bestämma. Avståndet till de två dominerande frågorna var fortfarande stort. Lag och ordning har tillsammans med sjukvård legat som en given etta och tvåa under hela året.

Men efter sommaren och i samband med större prisökningar och oro för skyhöga elräkningar skedde en förändring. Först gick Sveriges ekonomi om Sjukvård. I Infostats senaste opinionstracking från november, och som OmniEkonomi rapporterat om, gick frågan (med knapp marginal) om Lag och ordning, och toppar alltså vad väljarna anser är den enskilt viktigaste frågan just nu.

Hur bestående blir den nya dagordningen? En fråga kan tillfälligt rusa på dagordningen, för att snabbt falla tillbaka. Så var det till exempel med försvarsfrågan i mars. Men det här är något annat. Sveriges ekonomi har gradvis klättrat på dagordningen, månad för månad.

  • Få nyheter från Infostat
    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt