Skip to main content
Nytt från Infostat Nyheter

Var bor pendlarna?

  • Regionalt
  • Read time: 3 minutes

Flyttmönster och pendling visar kommunal utveckling. Här exemplet Linköping.

Två centrala mått på hur en kommun utvecklas är nettoinflyttning och hur många som arbetspendlar till kommunen. Nettoinflyttning är antalet inflyttade minus antalet utflyttade till kommunen. Ett positivt nettotal betyder med andra ord att inflyttningen är större än utflyttningen.

Låt oss titta närmare på exemplet Linköping, som är Sveriges femte mest folkrika kommun med strax över 164 000 invånare och den största kommunen i Östergötlands län. De senaste tio åren har nettoinflyttningen till Linköping skiftat kraftigt både upp och ner. För det senaste året (2020) har kommunen ett positivt inflyttningstal på 660 personer. Andra kommuner i Östergötland med positiv nettoinflyttning är Mjölby, Söderköping, Kinda och Vadstena.

Omkring 68 000 personer både bor och arbetar i Linköping, medan 17 000 personer arbetar i Linköping men bor någon annanstans. Av pendlarna till Linköping bor flest i Norrköping, följt av Mjölby, Motala, Åtvidaberg och Kinda. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i Linköping ligger på 35 700 kr, mot exempelvis 28 200 kr i Norrköping och 15 400 kr i Mjölby.

Diagram. Arbetspendling till Linköpings kommun, 2020.

Se även pendlingskartor för exempelvis Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala, Örebro, Västerås och Helsingborg: länk (endast för Infostatabonnenter).

Om statistiken

Statistiken bygger på data från SCB och har bearbetats av Infostat.
Kontaktperson: Mårten Lindberg, marten.lindberg@infostat.se

Ladda ner som pdf. 

  • Få nyheter från Infostat
    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt