Laddstolpens betydelse: om att göra det praktiskt möjligt att byta till elbil
Övergången till elbil kräver både ekonomiska resurser och tillgång till laddplats – en kombination som flerbostadshus ofta saknar. Men om köpkraft möter laddmöjligheter kan den gröna omställningen ta verklig fart.
Hur man bor, hänger i hop med vad man kör
Infostats årliga Mobilitetsundersökning är just avslutad. I årets upplaga valde vi att komplettera ordinarie frågor med temafrågor om laddstolpar och parkeringsplatser.
Ett av flera intressanta resultat är sambandet mellan hur man bor och vilket drivmedel man kör. Elbilsägande är nästan tre gånger så vanligt bland boende i villa som bland boende i bostadsrätt. I den första gruppen kör 11 procent elbil mot 4 procent i den andra gruppen.
Vad beror skillnaden på?
Hushåll med högre köpkraft kör oftare elbil, men ekonomi kan inte förklara skillnaden eftersom boende i villa och boende i bostadsrätt har nära identisk ekonomisk profil.
Inkomstgrupper i procent, sorterat på hur man bor (Infostat, 2025)
Laddplatser gör att fler väljer elbil
Istället visar resultaten att skillnaden handlar om tillgång till laddplats. Villaägare är fria att själva installera en laddplats på sin parkering, medan det är betydligt svårare för lägenhetsboende som är beroende av föreningen/hyresvärden.
En central fråga i debatten kring elektrifiering är sambandet mellan laddinfrastruktur och elbilsägande. Är det att elbilar som driver investering i laddstolpar, eller är det laddstolpar som gör att fler väljer elbil? Om en fastighetsägare installerar laddstolpar, kommer de då att användas? Kommer boende att byta från bensin och diesel, till el?
Det korta svaret är: ja.
Infostats analyser visar att tillgång till laddplatser faktiskt driver övergång till elbilar.
Bland dem som redan äger en laddbar bil har 60 procent tillgång till laddstolpe, jämfört med endast 30 procent bland dem som kör bensin eller diesel.
Bland personer som planerar att köpa en elbil har 59 procent redan tillgång till laddplats, medan motsvarande siffra bland dem som planerar att köpa en bensinbil endast är 28 procent.
På en direkt fråga svarar 45 procent att det är mycket mer sannolikt att man väljer en elbil nästa gång, om man skulle ha tillgång till laddplats.
Köpkraft och laddplatser
Resultaten visar att laddplats är viktigt för bytet till elbil. Men det finns en till faktor som också har betydelse: ekonomiska möjligheter. Det är i skärningspunkten mellan köpkraft och tillgång till laddplats som det finns stort orealiserad potential, för fler att byta till elbil och för en snabbare elektrifiering av fordonsflottan.
Om man äger ett flerbostadshus vet man oftast om man har laddplatser eller inte på sin parkering. Däremot kan det vara svårare att veta om de boende i huset eller i området tillhör de konsumtionsgrupper som skulle köpa elbil, om det fanns laddplatser. Det vill säga, om det investerades i laddplatser, skulle de då användas av de boende? Och i vilken utsträckning?
För att enklare bedöma detta har vi med resultat från Mobilitetsundersökningen utvecklat en modell som uppskattar hur stor del av demografin i ett bostadsområde som matchar den kundgrupp som typiskt sett har möjlighet att köpa elbil. Modellen lämnas ut på förfrågan.
Kartan nedan visar ett exempel med hög elbilspotential i området Viggbyholm och Hägernäs strand (gula områden). De är områden där fler skulle byta till elbil om det fanns praktiska möjligheter.
Köpkraft för elbil i olika lokalområden, 0-100 (Infostat, 2025).
De två dimensionerna köpkraft och tillgång laddplatser kan kombineras i en matris, som visar hur man som fastighetsägare kan jobba med sina parkeringsplatser.
Matris över de två dimensioner som styr konsumenters möjlighet att byta från diesel- och bensinbil till elbil (Infostat, 2025).
Störst orealiserad potential för elektrifiering finns i områden med hög köpkraft för elbilar, men dåligt utvecklad laddinfrastruktur (grönt område) “Snabb potential”. Det på parkingsplatser i sådana områden som elektrifieringen har störst potential att snabbt öka.
Sammanfattning
Endast 4 procent av lägenhetsboende kör elbil jämfört med 11 procent av villaägare
Sämre tillgång till laddplatser förklarar varför boende i bostadsrätt mindre ofta kör elbil
60 procent av nuvarande elbilsägare har tillgång till laddplats, jämfört med 30 procent bland fossilbilsägare
59 procent av personer som planerar köpa elbil har redan tillgång till laddplats
Störst orealiserad potential för elektrifiering finns i områden med hög köpkraft men begränsad laddinfrastruktur
En tvådelad strategi behövs: göra elbilar ekonomiskt tillgängliga för fler och bygga ut laddinfrastrukturen i flerbostadshus
Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar spelar en nyckelroll i att påskynda elektrifiering